Królewicz
Składniki:
- jajka [2 szt.] (ciasto kruche)
- żółtko z jajka [4 szt.] (ciasto kruche)
- cukier [1 szklanka] (ciasto kruche)
- cukier waniliowy [1 op.] (ciasto kruche)
- aromat migdałowy do ciast [0.5 szt.] (ciasto kruche)
- śmietana [4 łyżki] (18%, ciasto kruche)
- margaryna [1 op.] (ciasto kruche)
- mąka tortowa [4 szklanki] (ciasto kruche, jak mniejsze szklanki, można dać 5)
- proszek do pieczenia [4 łyżeczki] (ciasto kruche)
- jajka [6 szt.] (biszkopt)
- cukier [6 łyżek] (biszkopt)
- mąka tortowa [6 łyżek] (biszkopt)
- margaryna (do posmarowania foremki)
- mleko [0.75 l] (krem, najlepiej 3,2%)
- mąka tortowa [4 łyżki] (krem)
- mąka ziemniaczana [4 łyżki] (krem)
- cukier [1.5 szklanki] (krem)
- margaryna [1 op.] (krem)
Przygotowanie:
Zaczynamy od wyrobienia kruchego ciasta.
W tym celu należy wymieszać ze sobą wszystkie sypkie produkty, potem dodać margarynę (najlepiej schłodzoną), pokroić nożem, a następnie zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami (możliwie szybko, bo lubi przyklejać się do ręki). Wyrobione ciasto (nie przejmować się widocznymi kawałkami margaryny) wstawić do zamrażalnika.
------------------------------------------------------------------------------------------
Gdy ciasto będzie się mrozić, przystępujemy do wykonania biszkoptu.
Przygotować 4 naczynia. W jednym umieścić cukier, w drugim przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Do trzeciego wrzucamy żółtka jaj, a do czwartego (garnka) białka.
Ubijamy białka mikserem. Gdy powstała piana będzie sztywna, dodajemy cukier, potem żółtka, cały czas miksując. Kiedy wszystko połączy się w pulchną, gładką masę, wyłączamy mikser, wsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, aż wszystko się połączy. Wylewamy do posmarowanej wcześniej tłuszczem foremki, pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku ok. 40min w temp. 180C.
------------------------------------------------------------------------------------------
Po upieczeniu biszkopta wyjmujemy z zamrażalnika kruche ciasto. Dzielimy je na połowy. Jedną z nich wkładamy do foremki, w której piekł się wcześniej biszkopt (ja kroiłem to zmarznięte ciasto na cienkie placki, układałem na blaszce jeden koło drugiego i łączyłem pozostałością - okruszkami). Tak złączoną warstwę ciasta wstawić do piekarnika, piec na złoty kolor (u mnie ok. 35min w 180C).
------------------------------------------------------------------------------------------
W tym czasie przyrządzamy krem. Połowę mleka potrzebną do masy mieszamy z cukrem i gotujemy. Do drugiej połowy dosypujemy mąki (tortowej i ziemniaczanej) i łączymy tak, by pozbyć się grudek.
Gdy mleko z cukrem zaczną się gotować, zdejmujemy je z ognia i dolewamy to mleko rozmieszane z mąką. Jak zaczyna się gotować, to zestawić z ognia. Staramy się nie gotować za długo, bo powstaną grudki.
Kiedy krem CAŁKOWICIE wystygnie, wtedy do niego dodajemy margarynę i ucieramy na pulchny krem.
------------------------------------------------------------------------------------------
Jak mamy już biszkopt i 2 kruche placki, przekładamy ciasto kremem.
Polecany film:
Kasia Bem - happy jaglanka
Komentarze
Ja robie identycznie tylko z uwagi na to ze przejadly sie nam juz ciasta z kremem "maslanym", do gotujacego sie budyniu wrzucam margaryne czekam az sie rozpusci i... Goracym budyniem przekladam ciasto, kruche + biszkopt+ kruche. Wkladam blache w wielka reklamowke i szczelnie zamykam.
Juz na drugi dzien ciasto jest doskonale wilgotne i rozplywa sie w ustach