Roladki schabowe z farszem pieczarkowym
Składniki:
- pieczarki [8 szt.] (średnie)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- przyprawa do ziemniaków (do smaku)
- brie ser (może być żółty lub topiony w batonie)
- bułka tarta (do panierki)
- jajka [1 szt.] (lub 2 wg.uznania do panierki)
- olej (do smażenia)
- schab [5 szt.] (kotlety)
- masło (lub margaryna, do podsmażenia cebuli i pieczarek)
Przygotowanie:
Kotlety robijamy tłuczkiem. Solę z dwóch stron, a pieprzę z jednej.
Pieczarki myjemy i drobno kroimy.
Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Na patelnię dajemy trochę masła lub margaryny. Ja używam takiej w płynie ;)
* jak smażę cebulę lub pieczarki to niegdy nie używam oleju do tego.Wg mnie na maśle lub margarynie cebulka nie przypala się i jest miękka i szklista.
Na roztopione masło daję cebulę i pieczarki. Solę i pieprzę i daję trochę przyprawy do ziemniaków (patent Pysi ;) ) i mieszam. Podsmażam aż do miękkości.
Na rozbitego kotleta układam trochę farszu.
Na farsz kładę kawałek sera (widac na zdjęciu o jaki kawałek mi chodzi).
Może to być ser żółty lub topiony taki w batonie. Oby nie był za miękki, aby można było go przeciąć a nie posmarować, bo z tym to będzie problem.
Kotleta zwijamy jak roladkę.
Obtaczamy w jajku rozbełtanym i bułce tartej i smażymy standardowo, aż panierka nam się ładnie zezłoci.
Może to nie jest jakieś danie typu WOW...!, ale dla mięsożerców myślę, że jest to fajna odmiana na zjedzenie schaboszczaka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: roladki schabowe
Komentarze
Muszę spróbować, choć dla mnie samej nie chce mi się gotować