Muffinki prawie jak oryginalne
autor: martusia_gwiazda,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2010-09-04
Składniki:
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- jogurt naturalny [150 ml]
- aromat waniliowy do ciast [0.5 op.] (lub 275g esencji waniliowej)
- jajka [2 szt.]
- masło [100 g]
- cukier [200 g] (najlepiej puder)
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 190'C i do roboty. Więc 100g miękkiego masła ucieramy z 200g cukru-jeśli macie to pudru bo wtedy szybciej idzie nam robota. Dodajemy dwa jajka, mieszamy, dodajemy jogurt. Jeśli chcecie-może być smakowy też się nada:) DO tego wanilia i mieszamy.
Mieszamy 275g mąki z łyżeczką proszku do pieczenia. Możecie odjąć 1/3 mąki i zamiast niej dodać otręby lub skruszone muesli a będzie korzystniej:) Na koniec dodajemy startą na proszek gorzką czekoladę.
Nakładamy do foremek- lekko wypukle. Pieczemy chwilkę ponad 25minut-no do momentu, ąz góra będzie rumiana.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne
Komentarze
Z tych proporcji wychodzi nam nie 23, a 10 standardowych muffinek. Zawartosc jogurtu sprawia, ze sa one delikatne i maja lekki truskawkowy aromat i posmak. Dla mnie to nowosc, bo zawsze do tego typu wypiekow ladowalam olej.
Chrupiaca skorka i delikatne ciasto w srodku sprawiaja, ze przepis ten laduje u mnie w ulubionych!