Składniki:
- marchew [3 szt.]
- seler naciowy
- cebula
- papryka czerwona
- mięso mielone [500 g] (drobiowe)
- bulion [2 szklanki]
- śmietana [0.75 szklanki]
- mąka [2 łyżki]
- olej
- sól
- pieprz
- płaty lazanii [12 szt.]
Przygotowanie:
Marchew i seler pokroić w kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę posiekać i smażyć na oleju. Wrzucić marchewkę a gdy cebula się podrumieni paprykę i seler. Dodać mięso i chwilę smażyć, po czym podlać łyżką bulionu i dusić około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do reszty bulionu wlać śmietanę wymieszną z mąką. Zagotować, doprawić solą i pieprzem.
Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem. Układać na przemian warstwami: lasagne i mięso - każdą warstwę polewać sosem
( na wierzchu powinna być warstwa makaronu i sosu).
Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
Przepis wg książki makaronowa uczta.
Polecany film:
Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć
Komentarze
A gdzie beszamel ??
A gdzie zioła ??
Oj kochana,wybrakowana ta Twoja lasagne :/ i to ostro.Ja też robię ,ale ta Twoja kombinacja to już by mi napewno nie podeszła ze względu na seler naciowy.
Nigdy nie spotkałam się z opcją selera w lasagne.
Nie ma zdjęcia...a ja lubię przepisy z fotkami
Składniki coś mizerne
Daję 1,5 * niestety....
Byłoby naprawdę nudno gdyby każda wersja lasagne była taka sama...
Ta wersja jest poprostu inna i wcale nie oczekuję, że będzie odpowiednia dla każdego.
Trzeba było napisać,że jest to mięso mielone z makaronem do lasagne lub że to Twoja wersja,a nie lasagne
Sama robię bardzo podobną, dodaję jeszcze pomidory pokrojone w kostkę, czosnek, no i sos beszamelowy ale ten z przepisu śmiało może go zastapić.
Mały minus za brak zdjęcia i podanej ilości niektórych składników.
Wyobraźnia autorki całkiem całkiem.
Gdyby nie mięso mielone na pewno bym zjadła takie danie. Niestety nie lubię tej papki jaka wychodzi w połączeniu mielonego z sosem.
Brawo za coś nowego.
Na przyszłość dobrze coś dodać do nazwy, np. "lasagne po mojemu".
Kropka....właśnie, "lasagne po mojemu" i nie byłoby całej dyskusji i pewnie dałambym 4* za pomysłowość,bo sama nie wpadłabym na takie składniki do tej potrawy
Wiem natomiast, że z bulionu, śmietany i mąki można zrobić fajny sos, który zastąpi beszamel, bo nie każdy go lubi.
Ale to nadal będzie lasagne, nawet jeśli składniki nie każdemu odpowiadają
podobnie jak sensuel nie przekonuje mnie seler naciowy