Ryż z kurczakiem curry w sosie śmietanowo-ziołowym
autor: TeenQQilla,
kategoria: dania z ryżu , dodano:
2010-09-06
Składniki:
- ryż [1 op.]
- curry [2 łyżeczki] (lub więcej by było pikantne)
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta] (do smaku)
- śmietana [1 op.] (mała)
- filet z kurczaka [500 g] (lub pierś z indyka)
- olej [3 łyżki]
- mąka pszenna [2 łyżki]
- przyprawa do kurczaka [1 op.] (Pomysł na... Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym)
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg informacji na opakowaniu.
Filet lub pierś kroimy w kostkę (niezbyt małą), następnie dodajemy go na rozgrzaną olejem patelnię. Przysmażamy mięsko aż puści wodę, którą wylewamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz curry, wg uznania.
"pomysł na..." mieszamy z wodą (ok 250 ml) i wlewamy na patelnie, dusząc ok 10 min.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody i dolewamy do patelni, Czekając aż się zagotuje. Dusimy chwilkę.
Podawać na ciepło.
______________________________________________________
przepis na zwykłego kurczaka z ryżem, troche urozmaicony...
Bardzo smakuje mojemu TŻ. proszę o opinię
Polecany film:
Robert Harna - ryż jaśminowy i basmati
Komentarze