Składniki:
- jabłka [4 szt.] (duże, twarde i kwaśne)
- sok z cytryny [1 łyżka]
- cukier [4 łyżki] (do jabłek)
- cynamon [1 łyżeczka] (płaska, do jabłek)
- mleko [0.5 l] (na ciasto)
- jajka [1 szt.] (na ciasto)
- cukier waniliowy [1 op.] (na ciasto)
- cukier [2 łyżki] (na ciasto)
- mąka [2 szklanki] (na ciasto)
- olej [1 łyżka] (na ciasto)
- kakao [1 łyżeczka]
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce do warzyw, skrapiamy jedną łyżką soku z cytryny (jabłka wówczas nie zmienia koloru), posypujemy 4 łyżkami cukru, stawiamy na małym gazie i smażymy ok 10 min, pod koniec smażenia wsypujemy cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia.
Z mleka, jajka, cukru waniliowego, cukru zwykłego, mąki i oleju wyrabiamy ciasto naleśnikowe. W składnikach na ciasto napisałam olej ponieważ ja smażę na patelni teflonowej i nie używam już oleju do smażenia, wystarczy ten w cieście.
Z tak przygotowanego ciasta odlewamy pół szklanki i mieszamy je z kakao (powinno być dość płynne, żeby dobrze formowały się zygzaczki, można dolać trochę wody).
Smażymy naleśniki: aby wyszły nam takie zygzaczki musimy na rozgrzana patelnię, wlać jedna łyżkę stołową naszego ciasta kakaowego formując jakiś zygzak ( tak samo jak byśmy polewały ciasto polewą czekoladową),jednym ciągłym ruchem robimy zygzak, na jeden naleśnik - jedna łyżka ciasta ciemnego. Odstawiamy patelnię na minutkę na gaz aby zygzak się związał i wtedy wlewamy ciasto jasne (normalnie jak na naleśnik), smażymy na rumiano.
UWAGA:jeśli nasz zygzak nie będzie związany ( czyli "mokry") i wlejemy na niego od razy ciasto białe, wszytko bardzo brzydko się zmiesza i rozmaże.
Tak przygotowane naleśniki smarujemy cienką warstwą jabłek i zwijamy w rulon.
Możemy podawać z owocami i bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: crepes Suzette
Komentarze
Świetny pomysł, brawo.
Bardzo mi się podobają. Dodaję do ulubionych i będę modyfikować jak mi wyobraźnia pozwoli.