Ciastka z marmolada "ślimaczki"
Składniki:
- mąka [1 kg]
- margaryna [1.5 kostki]
- śmietana [1 op.] (małe)
- żółtko z jajka [4 szt.]
- cukier [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 op.] (opakowanie na kilogram mąki)
- skórka z cytryny [1 szt.] (z jednej cytryny)
- jajka [1 szt.] (do smarowania ciastek)
- cukier (do posypania ciastek po wierzchu, najlepszy z grubymi kryształkami, ja uzyłam zwykłego)
- marmolada (dowolny smak)
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy żółtka, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia, wlewamy śmietanę i wkrawamy margarynę (najlepiej pokroić ją nożem na mniejsze kawałki). Cytrynę myjemy gorącą wodą i ścieramy z niej skórkę na drobnym tarce, następnie dodajemy ją do składników ciasta.
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulę okręcamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ja włożyłam do zamrażarki ponieważ ciasta wychodzi dość dużo i chciałam żeby się całe schłodziło a nie tylko z wierzchu, wydaje mi się, że w lodówce godzina by mu nie wystarczyła.
Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je na placek o grubości 3-5 mm, smarujemy dość grubo marmoladą, zwijamy w rulon i odkrawamy ciasteczka o długości ok 2 -3 cm, możemy kroić również jak kopytka po skosie. Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze ok 170 stopni aż się zrumienią.
Z tej ilości składników wychodzi dość dużo ciasteczek, ale wyśmienicie smakują nawet po kilku dniach.
Szybko znikają z talerza.
Smacznego
Polecany film:
Ciastka imbirowe
Komentarze
jejku zrobię na tygodniu
Ciasteczka są bardzo dobre
Zrobiłam je z mniejszej ilości składników, bo nie miałam tak dużo czasu aby upiec je z całości. Na 3,5 szklanki mąki zużyłam prawie dwa opakowania marmolady owocowej (po 200 g każda). Robi się je szybko i przyjemnie.
Polecam ciasteczka
Margaryna 1 kostka=250g?
Sprecyzuj