Fasolka z wołowinką i pomidorami
Składniki:
- fasolka szparagowa [50 dag]
- wołowina [0.5 kg]
- cukier
- czosnek [3 ząbki]
- pomidory [5 szt.]
- masło
- sól [1 łyżeczka]
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię z masełkiem.
Wołowinę kroimy na bardzo, bardzo drobniutkie kawałki.
Wrzucamy na patelnię z czosnkiem, dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Przyprawiamy tym, co lubimy (pieprz czarny, ziołowy, sól,
Fasolkę myjemy, a później oczyszczamy. Jeśli jest dość spora to kroimy na pół.
Gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie do momentu aż zacznie mięknąć. Następnie odcedzamy. W gorącej fasolce rozpuszczamy odrobinę masła i mieszamy (wg mnie fasolka, makaron itp mają lepszy smak, gdy pod odcedzeniu rozpuści się masełko:) ).
W tym czasie wyparzamy pomidory w wodzie, co ma nam ułatwić ściągnięcie z nich skórki. Wyciągamy, rozbieramy pomidorki. Kroimy każdego delikwenta na 6-8 kawałków.
W momencie gdy wołowinka nam zmięknie i puści sosik, dorzucamy do niej naszą fasolkę. Mieszamy dokładnie, chwilkę dusimy.
Dorzucamy pomidorki. Dusimy do momentu, aż z pomidorków zrobi się papka. Wszystko kilkakrotnie mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy:)
Świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i chlebkiem.
Smacznego !
Zdjęcia dołączę niebawem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: fasolka szparagowa na zimę
Komentarze