Maślaki w panierce
Składniki:
- maślaki
- ziele angielskie [2 szt.]
- liście laurowe [1 szt.]
- sól
- pieprz
- jajka [1 szt.]
- bułka tarta
- masło
Przygotowanie:
Z przepisu najlepsze wychodzą małe i średnie maślaki, po upieczeniu są pyszne i kruche.
Maślaki, dowolną ilość, czyścimy i obieramy ze skórki, odcinamy nóżki tuż przy główkach. Do garnka wlewamy wodę, tak by przykryła grzyby, dodajemy sól (ja dodaję 2 czubate łyzeczki), ziele angielskie i liść laurowy. Gdy woda zacznie sie gotować czekamy 5min i wyciągamy grzyby.
W głębszym talerzu należy roztrzepać jajko z solą i pieprzem do smaku. Do drugiego talerza wsypujemy bułke tartą.
Grzyby panierujemy, najpierw moczymy w jajku później otaczamy bułką.
Na rozgrzanej patelni topimy masło (na 1 patelnię grzybów daję ok 2 pół centymetrowe plastry masła w kostce) i układamy grzyby blisko siebie. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
Grzyby nalezy zjeść bezpośrednio po usmażeniu - wtedy smakują najlepiej :) później zaczynają się robić - jak to grzyby - miękkie, gumowate.
Mozna je podawać np jako substytut kotleta do obiadu lub jako cieplą przekąskę do kolacji.
------------------------------------
Ilość porcji jest zależna od ilości grzybów.
koszt przygotowania: nie mam pojęcia po ile są maślaki, zawsze sama zbieram w lesie.
Panierować w ten sposób można równiez inne grzyby, np podgrzybki.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: faworki
Komentarze