Zapiekanka ze szpinakiem
Składniki:
- szpinak [70 dag]
- cebula [2 szt.]
- czosnek [2 ząbki]
- pomidory [2 szt.]
- chleb razowy [6 ] (kromki)
- oliwa z oliwek [1 łyżka]
- pieprz czarny (do smaku)
- masło [1 łyżka]
- mąka [1 łyżka]
- mleko [0.25 l]
- gałka muszkatołowa ((do smaku))
- ser żółty [3 łyżki]
- natka pietruszki
- kostka rosołowa [0.25 l] (rosół warzywny)
Przygotowanie:
Czosnek rozdrobnić (przecisnąć przez praskę albo posiekać).
Cebule obrać i drobno pokroić.
Szpinak umyć (opłukać) i osączyć na sitku.
Umyte pomidory pokroić na kawałki (nie za małe).
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek, aż będzie "szklisty". Następnie dodać na patelnie chlebek (razowy lub pełnoziarnisty - ważne, żeby był ciemny) i zrumienić go. Przełożyć składniki na talerz.
Na tym samym tłuszczu dusić na małym ogniu pomidory i cebulę (3-5 min.)
Dodać szpinak i podduszać do miękkości. Składniki na patelni przyprawić pieprzem i ew. innymi lubianymi przyprawami.
Masę przełożyć do żaroodpornej formy, dodać czosnek, a na wierzchu ułożyć kromki.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
SOS:
Masło krótko zasmażać z mąką. Podlać rosołem i mlekiem aż do zagotowania, ciągle mieszając. Sos przyprawiamy na pikantnie: pieprzem, gałką muszkatołową, można dodać czosnku lub papryki ostrej.
Polać nim składniki w formie, a następnie posypać serem (parmezanem np.)
Pieczemy w temp. 200 st. ok. 20-25 min.
Gotową zapiekankę polecam posypać ziołami, udekorować.
1 porcja zawiera ok. 200-300 kcal.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pomidorowa na mleku kokosowym
Komentarze