Mediolańskie risotto z grzybami
Składniki:
- ryż [200 g] (sypie zawsze na oko nieco mniej niż połowa 1kg opakowania ...UWAGA ryż ma być zwykły nie ten w torebkach!)
- masło [25 g] (też daje na oko)
- oliwa [1 łyżka]
- grzyby suszone (2 garstki w zasadzie ilość dowolna im więcej dacie tym danie będzie bardziej aromatyczne)
- bulion (możecie zrobić sami lub użyć gotowego np. 2 kostki rosołowe)
- ser żółty [200 g] (dla pasjonatów Parmezan ... ale nadaje się nawet zwykła Gouda)
Przygotowanie:
Ponieważ sezon na grzybki rozpoczęty.
Polecam danie, ktore jest niezwykle proste i banalne a jednak aromatyczne i zachwyca smakiem.
Uwaga wartości (ilośći skaldników) są mocno umowne...
Ja zawsze robię to na oko na dużej patelni tefala typu wok.
Grzyby jeśli suszone lub lekko podsuszone zalać wrzątkiem (jesli są zeszłoroczne to zalac i zostawić na noc)
Rozgrzac oliwę z masłem na patelni typu wook...
Do tego tłuszczu wsypać sypki nie ugotowany ryż...podsmaać go tak by robił się szklisty...
Do grzybów dodać przygotowany bulion (albo kostki rosołowe, albo wywar który zrobiliśmy sami)
Do wok z ryżem dodawać bulion z grzybami po jednej lyżce wazowej..mieszać i jak ryż wchłonie bulion znowu dodac i mieszac...i tak do wyczerpania bulionu i do uzyskania miękkiego ryżu.
Mozna posolić do smaku (ale zazwyczaj bulion już jest słonawy więc doprawcie do smaku wg upodobań).
Jak już wok będzie pełny/ ryż miękki/ w domu roznosił się cudny aromat risotto i grzybów ...czas na dodanie sera.
Jak podałam w składnikach...idealny parmezan...dla smakoszy ..
Ja jednak zawsze idę po łepkach i daje to co mam...Goda/Edam ...
Ba nawet ostatnio dałam ser w plastrach bo nie maiłam w kostce :D
Rozpuścił się i tak więc nie ma to większego znaczenia.
Jeśc na ciepło.
POLECAM!
Genialne aromatyczne danie, które szybko znika.
I smakuje nawet mięsożercy :))))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tajskie burrito
Komentarze
Naszczęcie natura w tym roku łaskawa i obrodzila w grzyby więc mozna szaleć POLECAM...
Doti...ja nigdy śmietany nie dodawałam...jedynie podlewam odrobinką wody jak je podgrzewam na drugi dzien bo robi sięzbita masa ...do tego ten stopiony ser ...śmietany nie dodam ...bo wg mnie maslo + oliwa + ser to za dużo szczęscia na raz