mini sernik
Składniki:
- serek homogenizowany [240 g] (Danio)
- galaretka [1 szt.] (cytrynowa)
- herbatniki [100 g] (maślane)
Przygotowanie:
Ilość składników jest podana na dwie porcje.
Na dna pucharków kruszymy herbatniki (ja używam takich "grubszych" maślanych), mogą być też biszkopty.
Do jednej miseczki wsypujemy połowę galaretki i zalewamy ją 1/2 szkl gorącej wody. Mieszamy.
Do drugiej miseczki wsypujemy druga połowę galaretki z tymże zalewamy ją jedną szkl gorącej wody, równiez mieszamy.
Kiedy galaretki ostygną do pierwszej z nich dodajemy serek i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekamy aż zrobi się gęsta i już prawie zastygjąca wtedy wylewamy ją na herbatniki. Drugą galaretką wylewamy wierzch obu pucharków.
Pucharki wstawiamy do lodówki na ok1,5h.
Do masy można dodać owoce. Mi smakuje jeszcze lepiej z bitą śmietana na wierzchu:)
Deser robi się bardzo szybko nie licząc czekania aż galaretka stężeje.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jabłecznik
Komentarze