ciasteczka podwójnie czekoladowe
autor: april:),
kategoria: ciasteczka , dodano:
2010-09-17
Składniki:
- mąka [250 g]
- masło [140 g]
- cukier puder [120 g]
- czekolada biała [1 ] (tabliczka)
- kakao [40 g] (ciemne)
- żółtko z jajka [2 szt.]
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucieramy.
Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do wcześniej otrzymanej masy.
Ciasto zagniatamy własnoręcznie ;)
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h, po czym rozwałkowujemy je i wycinamy z niego koła (najlepiej wycinać dużą szklanką).
Na środku krążka układamy kostkę białej czekolady i przykrywamy drugim krążkiem zlepiając brzegi np. za pomocą widelca.
Pieczemy około 15min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Oczywiście można pokombinować i do środka włożyć kostki swojej ulubionej czekolady;)
Czas przygotowania liczyłam bez tej 1h, w czasie której ciasto siedzi w lodówce.
Smacznego:)
Polecany film:
Paluchy wiedźmy na Halloween FB
Komentarze
Bardzo je lubię za ten właśnie podwojnie czekoladowy smak i efektowny wygląd. Ja zawsze własnie wycinałam kółka i zlepiałam brzegi widelcem jak pierogi.
Daję piąteczkę bo ciasteczka są pyszne i jutro je upiekę pewnikiem:P
Ciasta są przepyszne i łatwe.
Podsumowując bombowe!