Drożdżówki z jagodami
Składniki:
- mąka pszenna [3 szklanki]
- margaryna [0.5 kostki]
- śmietana [3 łyżki] (kwaśna 12%)
- jajka [2 szt.]
- drożdże [5 dag]
- mleko (2/3 szkl. ciepłego mleka)
- cukier [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy
- sól (szczypta)
- jagody [30 dag] (lub inne owoce wg. uznania)
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać margarynę, śmietanę, jajka, cukier, szczyptę soli, pozostałe mleko oraz wyrośnięte drożdże.
Zagnieść energicznie ciasto w misce, jeśli się klei podsypać mąką . Ciasto powinno być dość miękkie, dlatego lepiej nie dodawać zbyt dużo mąki. Podzielić ciasto na 6 placków i pozostawić na ok. 10 minut, żeby "odpoczęło". Umyte i osuszone jagody wymieszać z 2-3 łyżkami cukru. Z ciasta odcinać średniej wielkości kawałki, formując palcami koła. Na środek układamy nadzienie - jagody lub inne wg. uznania i zlepiać (tak aby jak najmniej soku z nadzienia wypływało) formując bułeczki.
Tak przygotowane bułeczki przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe
Komentarze
polecam bardzo ten przepis