Patisony w cieście
autor: anka_bunio,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2010-09-19
Składniki:
- patisony [0.5 szt.]
- mleko (na oko)
- mąka pszenna
- mąka pełnoziarnista
- pieprz ziołowy (do smaku)
- pieprz czarny
- jajka [1 szt.] (duże )
- papryka (przyprawa) [1 szczypta] (ostra)
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzywa, odcinamy ogonki, a następnie skrajamy w plastry szer. pół centymetra. Cieńsze plastry będzie łatwiej przysmażyć.
Do miski wbijamy jedno jajo w rozmiarze L (lub XL :D), a potem stopniowo dosypujemy mąkę i dolewamy mleka. Staramy się robić to powoli, żeby nie powstały grudki (można posłużyć się mikserem). Konsystencja, do której dążymy, jest gęsta, lekko ciągnąca (nie jak na naleśniki!). Dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej patisony obtoczone w naszym "nie-naleśnikowym" cieście.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim
Komentarze