Mięso w cieście francuskim
autor: piratkanna,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2010-09-19
Składniki:
- ciasto francuskie [1 szt.]
- mięso mielone [80 dag]
- jajka [2 szt.]
- bułka tarta [2 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- cebula [1 szt.]
- masło [1 łyżka]
- żółtko z jajka [1 szt.] (do posmarowania zlepionego ciasta)
- sos pieczeniowy [1 szt.] (do polania upieczonej potrawy)
- mrożonka - mieszanka warzywna [450 g] (warzywa na patelnię, rodzaj wg smaku)
Przygotowanie:
Na początek mieszamy razem mięso mielone, jajka, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulę oraz sól i pieprz. ( jak na kotlety mielone) :)
Następnie na rozłożone ciasto francuskie równomiernie rozkładamy zrobiony z mięsa mielonego "farsz" (jak na zdjęciu). Usmażone na oleju lub maśle warzywa na patelnię (mogą być z ziołami) wykładamy na mięso mielone. Brzegi ciasta zlepiamy dzięki czemu powstaje nam rolada. Ciasto smarujemy z obu stron żółtkiem. Układamy na blachę zlepioną stroną.
Pieczemy w piekarniku 1h 30 min w temperaturze 200 stopni! Mięso w cieście kroimy w tzn kromki, polewamy sosem pieczeniowym i
GOTOWE! Można podawać z ziemniakami i sałata! Smacznego!!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wieprzowina ze śliwkami
Komentarze
odrzewane w mikrofali mniam!!!