Kotlety z kani
autor: Mystiquee,
kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano:
2010-09-20
Składniki:
- kania [2 ]
- jajka [1 ]
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej
- przyprawa warzywna
Przygotowanie:
Kanie myjemy, odcinamy nóżki i czyścimy kapelusze z łusek.
Następnie kapelusze kani przyrządzamy jak kotlet schabowy, wkładamy kanie do jajka z przyprawami (sól, pieprz, przyprawa warzywna), następnie otaczamy kapelusz kani w bułce tartej i tak przyrządzony kotlet smażymy na patelni.
Kotlet z kani wspaniale zastępuje zwykłego schabowego.
Jesień to czas zbierania grzybów, jeśli sami wybierzecie się do lasu, obiad może was kosztować tyle co jajko, bułka tarta i przyprawy.
Szczerze polecam nie tylko jaroszom :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone
Komentarze
Jest to grzyb z rodzaju blaszkowatych dlatego też kanię bardzo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym - jak wiadomo śmiertelnie trującym !!!
28nana oraz inne wizażanki są sposoby na odróżnienie kani od muchomora i nieważne czy sami zbieramy czy kupimy przy drodze czy w warzywniaku warto wiedzieć, że:
po 1: na wierzchu kania ma plamki takie czarne i odstające-postrzępione
po 2: blaszki kani nie dochodzą do samego środka tylko koncza sie pare milimetrów przed
po 3: pierścien kani jest ruchomy-mozna go przesunąć
Najlepiej zbierać czy kupić grzyby dojrzałe gdyż najłatwiej pomylić młode, nie do końca rozwinięte.
Niestety kani dawno nie zbieralam a panie sprzedajace grzybki na bazarku maja najczesciej same kapelusze. Nigdy bym sie na taki zakup nie zdecydowala.
Ocena 4,5 bo bez zdjecia.