Kotlety mielone z papryką i porem
Składniki:
- mięso mielone [0.5 kg]
- papryka czerwona [0.5 szt.]
- por [1 szt.] (mały, biała i jasno zielona część)
- musztarda [1 łyżka] (francuskiej)
- musztarda [1 łyżka] (sarepskiej)
- jajka [2 szt.]
- śmietana [3 łyżki] (12% lub 18%)
- sól
- pieprz
- majeranek
- czosnek [1 ząbek]
- chrzan [2 łyżki] (tarty ze słoiczka)
- mąka
- bułka tarta
- mleko
- olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Paprykę i pora czyścimy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i wyciskamy. Wszystko dodajemy do mięsa i mieszamy całość z 1 jajkiem, śmietaną, chrzanem, musztardami i przyprawami (daję ok 1 płaską łyżeczkę soli, tyle samo pieprzu i dużo suszonego majeranku).
Przygotowujemy 3 talerzyki. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozmącamy jajko z odrobiną mleka.
Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później delikatnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Kotlety smażymy z 2 stron w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Podajemy z dodatkiem świeżych surówek i ziemniaków.
Na zdjęciu m.in. z tegorocznymi ogórkami po meksykańsku z przepisu PatrycjiD :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone
Komentarze
one takie pikantne bardziej w smaku chyba są?