Budyń dla dzieci juz po 5-7 miesiącu
Składniki:
- mąka ziemniaczana [1 łyżka] (1 czubata łyżka (ok 8gram)
- żółtko z jajka [1 szt.]
- mleko [180 ml] (modyfikowane, zrobić wg opakowania na mleku)
Przygotowanie:
Przepis dla początkujących mam ...pozostałe pewnie znają ten przepis :)
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, na małym ogniu zagotuj cały czas mieszając.
Niezniecęcajcie się jak nie będzie gęstnieć nie dodawajcie mąki więcej bo będzie za gęsty ...cierpliwości mieszajcie ...zrobi się na pewno :)
Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny ,starte jabłuszko lub brzoskwinie.
Jeśli uznacie że potrzbne jest do smaku odrobina cukru...można dodać (ale nie jest to konieczne i zalecane, zwłaszcza jak podajecie z owocami ;) )
Uwaga !!!Wersja z żółtkiem jest dla dzieci po 7 miesiącu życia, którym to należy wprowadzać żółtko do diety.
Dla Maluszków po 5 miesiącu oraz tych które maja np. Alergię na jajka kurze... można podać ten sam budyń nie podając żółtka proporcje mleka mod. do mąki ziemniaczanej podobne.
POLECAM... robiłam taki synkowi jak był mały ...nieco o nim zapomnialam ...dziś mnie olśniło i podałam taką wersję córeczce...jako poobiedni podwieczorek . :)
Wersja na Foto: Budyń z żółtkiem i zmiksowaną brzoskwinią
SMACZNEGO!
Polecany film:
Maryla Rodowicz - wywiad o dzieciach i mężczyznach
Komentarze
żółtko podajemy zmielone z zupką, ale do budyniu to jakieś nieporozumienie (mamy jaja świeże, ze wsi);
jutro zrobię budyń po swojemu, bez żółtka i nie na modyfikowanym mleku
Mojemu Synkowi ostatnio podalam taki deser, smakowalo mu bardzo
robię młodemu takie coś na pepti od dawna,
ostatnio z kakao rozpuszczalnym, bo uwielbia czekoladę.