Cztery ćwiartki
Składniki:
- jajka [3 szt.] (duże)
- mąka (tyle samo ile ważą jajka)
- masło (2/3 wagi mąki)
- olej (1/3 wagi mąki)
- cukier ((tyle samo ile maki))
- drożdże [1 łyżka] ((drożdze w proszku))
- owoce sezonowe (jabłka, gruszki, maliny, )
- sól [1 szczypta]
Przygotowanie:
To ciasto jest pracochłonne i trzeba lubić piec... jeśli będziemy się trzymać reguły wagowej zawsze wychodzi pyszne :o)
Potrzebna jest nam waga kuchenna, mikser, 2 miski średniej wielkości, łyżka drewniana, forma na ciasto dowolna ale najlepiej okrągła lub jajowata o wysokości min. 5-6cm. i średnicy ok 24cm.
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i ważymy jedne i drugie. Wynik dodajemy (ja najczęściej mam 140-150g wagi 3 jajek). Następnie przygotowujemy w tej samej ilości wagowej cukier, tłuszcze (masło+olej= 2/3+1/3= waga jajek, patrz lista składników), mąka.
Żółtka miksujemy z cukrem aż uzyskamy jasną masę, następnie dodajemy tłuszcze (masło należy wyciągnąć z lodówki około godzinę wcześniej). Zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę uprzednio zmieszaną z łyżką drożdży w proszku. Myjemy końcówki miksera i w drugiej miseczce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Praca miksera dobiegła końca. Teraz przekładamy pianę z białek do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Masa jest gotowa do wylania do formy, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy mąką oraz na dnie formy układamy nasze owoce i posypujemy je cukrem. Owoce układamy tylko na dnie formy i nie przesadzamy z ich ilością. Formę z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piekarnika w temp. 160 stopni i pieczemy około 45-60 minut. Na koniec dla łasuchów można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Ciasto podczas pieczenia zazwyczaj podwaja swoją wielkość. Pamiętajmy by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia a i na koniec widząc, że ciasto nabiera złocistego koloru można wyłączyć piekarnik 5-10 minut przed końcem i samo sie dopiecze. Wszystko zależy od naszego "sprzętu" i naszych przyzwyczajeń. Jeżeli jednak zdarzy się, że ciasto pomimo wczesniejszego wyrośnięcia opadnie, nie martwcie się i tak nie jest zakalcem a w smaku "palce lizać". :o)
Smacznego!!!
PS. Jeśli nie masz owoców możesz ciasto upiec jak babkę bez dodatków lub dodaj do mąki wiórki kokosowe a upieczone ciasto polej polewą czekoladową, mniam :P , chyba znowu dziś je upiekę ;)
Polecany film:
Gesler i Moran o afrodyzjakach
Komentarze