Kawałki kurczaka zapiekane w sosie śmietanowo - camembertowym
Składniki:
- ser camembert [1 ] (naturalny)
- filet z kurczaka [500 g] (filet z podudzia)
- cebula biała [0.5 szt.]
- czosnek [1 ząbek]
- masło [2 łyżeczki]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- papryka (przyprawa) [1 szczypta] (słodka)
- bazylia [1 szczypta]
- majeranek [1 szczypta]
- makaron penne [0.5 op.]
- sos serowy [1 op.] (4 sery z ziołami, do makaronu)
Przygotowanie:
Kurczak:
Umyte podudzia kroimy w paseczki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby przeszły sakiem przypraw.
Następnie obsmażamy na patelni do zrumienienia i przekładamy do szkła żaroodpornego.
Sos:
Rozgrzewamy masło na głębokiej patelni a'la wok uważając, żeby go nie spalić. Może być inna patelnia, ale ja preferuje taką, bo można dać niewiele tłuszczu i energicznie mieszać :)
Dodajemy cebulę podsmażamy do zeszklenia w końcowej fazie dorzucamy zgnieciony ząbek czosnku.
Dodajemy rozrobiony sos 4 sery i pokrojony w kawałki serek camembert, dusimy kilka minut często mieszając - tak, żeby ser się rozpuścił i tworzył w miarę gładką masę.
Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę do sosów.
Przygotowanym sosem zalewamy ułożonego w szkle kurczaka.
Na wierzch kładziemy pokrojone cząsteczki camemberta, odrobinę masła, polewamy odrobiną śmietany.
Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i majerankiem.
Całość wstawiamy do piecyka (temp. 180 - 200st) i zapiekamy przez 20-30min do zarumienienia.
Podajemy z ugotowanym makaronem pene (rurki) i białym winem :)
SMACZNEGO! :)
Polecany film:
Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem
Komentarze
Oczywiście jeśli ktoś lubi więcej, to nie widzę problemu
Do sosu nie dodawałabym za dużo - bardziej do smaku, żeby nie było tylko z proszku.
Można zrobić też własny sos serowy
Co do firmy to dziś napiszę - bo właśnie mam zamiar go kupić
winiary ma np taki