blondie
autor: Mademoiselle_Pauline,
kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia amerykańska , dodano:
2010-09-26
Składniki:
- mąka tortowa [1 szklanka]
- cukier trzcinowy [1 szklanka]
- margaryna [110 g]
- jajka [1 szt.]
- sól [1 szczypta]
- cukier waniliowy [1 łyżeczka]
- migdały [100 g]
- czekolada biała [100 g]
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier trzcinowy i roztopioną margarynę, następnie dodajemy jajko oraz cukier waniliowy.
Całość mieszamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną ze szczyptą soli.
Dodajemy białą czekoladę plus ulubione orzechy, w moim wypadku były to migdały. Wszystko to dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do małej blachy (np.keksówki) i pieczemy ok.20 minut w piekarniku ustawionym na 175 stopni. (wkładając w ciasto patyczek w celu zobaczenia, czy jest już gotowe, należy pamiętać, że powinno być lekko mokre).
Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blasze i czekamy do wystudzenia.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta al alfredo
Komentarze
banalnie proste i przepyszne, w sam raz na jesienną chandrę
Fajny pomysł na szybkie ciasto, gdy goście zaskoczą nas niezapowiedzianą wizytą
4* też dlatego, bo myślałam, że bardziej będzie przebijał się smak białej czekolady, a dałam 1,5 tabliczki
Ogólnie wrażenie pozytywne i z całą pewnością warto choć raz spróbować tego wypieku.