Składniki:
- ciecierzyca [400 g]
- pasta sezamowa
- oliwa z oliwek [4 łyżki]
- sól
- sok z cytryny
- czosnek
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano ugotować do miękkości, zmielić lub zmiksować blenderem na gładką masę, dodac oliwę sok z 2-3 cytryn ma byc lekko kwaskowate i pastę tahini 4-5 dużych łyżek, wszystko wymieszac dosolić do smaku, pasta ma mieć smak lekko kwaskowato -orzechowo-słony.
można dodać wyciśniety czosnek ale wtedy jest do zjedzenia od razu, ja robie więcej wkładam do lodówki i przed podaniem daną porcję mieszam z czosnkiem, może też być czosnek granulowany.
równie dobry bez czosnku.:-)
podajemy w miseczce polane oliwą z oliwek (ale niekoniecznie)
podaje na prawie każdym przyjęciu z półmiskiem warzyw pokrojonych w słupki (marchewką, ogórkiem zielonym, papryką, selerem naciowym ip..) i ciepłym chlebkiem pita.
na codzień jem z grzankami i warzywami, wędliną..
polecam:-))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pasta z tuńczyka
Komentarze