Sałatka z buraczków z papryką
autor: wandaweranda,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2010-09-29
Składniki:
- buraki [3 kg] (najlepiej podłużne)
- cebula [4 szt.] (duże)
- papryka [4 szt.] (duże)
- woda [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- ocet [1 szklanka] (ocet 10%)
- sól [3 łyżki]
- olej [3 łyżki]
Przygotowanie:
Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Obrać po ugotowaniu i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W czasie, gdy buraki się gotują, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i gotować 15 min z cukrem, wodą, solą i octem. Po ugotowaniu dodać do startych buraków i jeszcze raz doprowadzić do zagotowania, dodać oliwę i gorące wkładać do słoików. Słoiki odwrócić do góry dnem. Już po kilku dniach nadaje się do obiadu.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczakiem i ananasem
Komentarze