Kotleciki z grzybów
Składniki:
- grzyby [40 dag] (koło 40dkg, różne- prawdziwki, podgrzybki, kurki, opieńki)
- jajka [1 ]
- cebula [1 ]
- natka pietruszki (posiekanej, sporo ;))
- bułka tarta (ok. 2-3łyżki)
- sól [1 szczypta]
- pieprz
- pieprz ziołowy [1 szczypta]
- papryka (przyprawa) [1 łyżeczka] (płaska)
- masło (do smażenia)
Przygotowanie:
Grzyby czyścimy, kroimy, obgotowujemy jak na sos, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa.
Cebulkę pokrojoną w kosteczkę dusimy na maśle, dodajemy do masy grzybowej, wrzucamy jajko, mieszamy i przyprawiamy : solą, pieprzem -czarnego daję dość sporo, ziołowego szczyptę, słodkiej papryki około łyżeczki i duuużo natki pietruszki . Na koniec dosypujemy bułkę tartą, tak, żeby masa była zwięzła i łatwo dało się formować kotlety- na około 40dkg grzybków użyłam ostatnio 3 łyżki bułki.
Formujemy kotlety i smażymy na średnim ogniu, na maśle. Ewentualnie może być olej, ale moim zdaniem lepsze jest tu masło :)
My takie kotlety jemy z ziemniakami, na obiad z surówką z kapusty kiszonej lub mizerią, ale równie dobrze smakują same na ciepło :)
Najlepiej smakują z mieszanych grzybów, ale jak mamy jeden rodzaj również można użyć.
mi wyszło z takiej porcji 8 kotletów, ale wszystko zależy jak duże je uformujemy, a porcje dałam 4, licząc po 2 na osobę ;)
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia Bem - mus czekoladowy
Komentarze