Lekki serniczek
Składniki:
- ser biały [250 g]
- galaretka [3 szt.] (różne smaki i kolory :))
- cukier [3 łyżki]
- biszkopty [1 ] (paczka)
- serek homogenizowany [150 g] (naturalny)
- rodzynki (ile kto lubi)
- wiórki kokosowe (ile kto lubi)
Przygotowanie:
Galaretkę o smaku owoców tropikalnych rozrabiamy w szklance gorącej wody. Ucieramy twaróg i 2 łyżki cukru na gładką masę. Gdy galaretka przestygnie łączymy ją z masą twarogową. Przelewamy na wyłożoną biszkoptami tortownicę. Wkładamy do lodówki aby stężało. Galaretkę truskawkową również rozrabiamy w szklance gorącej wody. Serek homogenizowany ucieramy z łyżką cukru. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć mieszamy z masą serkową. Przelewamy na stężałą masę twarogową. Wkładamy do lodówki. Sparzamy rodzynki, odsączamy. Ostatnią, agrestową galaretkę rozrabiamy już w normalnej ilości wody. Gdy masa w lodówce stężeje kładziemy na nią rodzynki/wiórki kokosowe i zalewamy tężejącą galaretką agrestową.
Smacznego :)
Polecany film:
Robert Harna - omlet francuski
Komentarze
Wychowawczyni miała na imię Maja i do dziś dnia nazywamy ten sernik "Sernikiem Mai". Jako dziecko uwielbiałem i zapewne jako dorosły bym uwielbiał, gdybym był robił to ciasto ;-)
A co stoi na przeszkodzie, żeby je zrobić?
Mi sie taki sernik kojarzy z dzieciństwem. Moja mama robiła tez taki trójwarstowy. Nie pamietam dokładnie przepisu, ale wiem, że tam dużo surowych jaj szło a w dzisiejszych czasach bałabym się takiego zrobić ze wzglęgu na Salmonelle. Wiec ten przepis jest super i ląduje do ulubionych! Przynajmniej mężowi zrobie
Taki lekki i do tego dietetyczny super przepis~!