Kokosowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- migdały (4 filizanki)
- orzechy nerkowca (1/2 filiżanki)
- sezam ziarenka
- cytryna
- kiwi
- cynamon
- syrop z agawy (lub inny słód)
- wiórki kokosowe
- mandarynka
Przygotowanie:
Ciasto:
Moczymy na noc migdały i nerkowce (lub zalewamy wrzątkiem i czekamy 15 minut).
Obieramy migdały ze skórki.
Mielimy migdały i nerkowce na gładką masę .
Do masy dodajemy syrop i sok z mandarynki.
Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę, z której tworzymy następnie placek o grubości około 2 cm.
Talerz, na którym będziemy podawać ciasto posypujemy białym sezamem, rozkładamy nasze ciasto na tym sezamie.
Masa:
Obieramy i zgniatamy 2 banany, dodajemy około 2 łyżeczek soku z cytryny i 1 łyżeczkę cynamonu. mieszamy.
Równomiernie rozkładamy masę na cieście.
Obieramy i kroimy na plasterki kiwi, układamy je na warstwie bananowej.
Mielimy wiórki kokosowe, dodajemy do nich trochę wody i mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą kładziemy na wierzch ciasta.
Polecany film:
Ciasto Pancho z ananasem i orzechami włoskimi
Komentarze