Tarta z kurczakiem i warzywami.
Składniki:
- pierś kurczaka [1 ] (średniej wielkości)
- mrożonka - mieszanka warzywna [30 dag] (najlepiej warzywa na patelnię)
- olej rzepakowy [1 łyżka]
- przyprawa do kurczaka [1 łyżeczka]
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [1 łyżka]
- śmietana [4 łyżki] (najlepsza gęsta)
- bazylia [1 łyżka]
- natka pietruszki [1 łyżka]
- przyprawa warzywna [0.5 łyżeczki]
- ser żółty [5 łyżek]
- kostka smakowa [2 szt.] (mini kosteczki Knorr papryka i czosnek)
- ciasto francuskie [1 op.] (takie, aby cała blacha do tarty była wyłożona i nigdzie nie brakowało ciasta)
Przygotowanie:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Posypujemy kurczaka przyprawą do kurczaka i dalej smażymy. Następnie dodajemy warzywa na patelnię doprawiamy mini-kosteczkami Knorr.
Ciasto francuskie wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrosło za duże i wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 min do podpieczenia.
Jedno jajko rozmącamy dokładnie, dodajemy łyżkę mąki - mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy 4 łyżki śmietany i dosypujemy jarzynki - dokładnie mieszamy. Bazylię i natkę pietruszki (może być suszona) siekamy drobno i dodajemy do rozmąconego jajka i śmietany - mieszamy. Ma powstać sos a'la ciasto naleśnikowe.
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto po 15 minutach wyciągamy z piekarnika, układamy warzywa z kurczakiem, polewamy rozmąconym jajkiem, posypujemy serem i ponownie wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 30 min do upieczenia ciasta i roztopienia się sera.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z kurczakiem i warzywami
Komentarze