Moje placki kartoflane
Składniki:
- ziemniaki
- jajka
- mąka kukurydziana
- kasza kukurydziana
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
To jest trochę elegantsza wersja placków kartoflanych. Ja je robię na obiady lub kolacje w gronie przyjaciół. Podaję je z jogurtem greckim i wędzonym łososiem.
Dzięki zamianie zwykłej mąki na mąkę i kaszę kukurydzianą, są mniej kaloryczne i ciekawsze w smaku.
Do dzieła!
Około cztery spore ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Zostawiamy starte kartofle w miseczce, żeby puściły sok, po czym dodajemy łyżkę kaszy kukurydzianej. Zostawiamy to na kwadrans, żeby kasza wchłonęła wodę z ziemniaków.
Następnie dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, przyprawy i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy.
Takie placki dobrze się sprawdzają także z gulaszem warzywnym, guacamole, salsą pomidorową, sosem grzybowym, czy (dla mięsożerców) z sosem mięsnym.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: paprykowy dip do grilla
Komentarze