Szwajcarska tarta jabłkowa
Składniki:
- jabłka [0.5 kg] (ok. 3 sztuk)
- mąka pszenna [20 dag]
- proszek do pieczenia [1 szczypta]
- masło [15 dag] (3/4 kostki)
- cukier [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.] ((ja nie dodałam - na mój gust za słodkie))
- jajka [1 szt.]
- sok z cytryny [4 łyżki]
- migdały (garść)
- tłuszcz (do formy)
- ciastka [12 dag] (kruche)
- konfitury [10 dag] (morelowa, użyłam dietetycznej z Lidla)
Przygotowanie:
Makę łączymy w misce z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy 10 dag masła (pół kostki), cukier, ewentualny cukier waniliowy oraz jajko. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto (dla ułatwienia masło można wcześniej stopić). Zawijamy je w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Resztę masła stopić, wystudzić i wkruszyć do niego ciastka, wymieszać.
Jabłka myjemy, nie obieramy (dlatego lepiej, żeby były ładne), kroimy w cienkie cząstki i skrapiamy cytrynką..
Po upływie wspomnianych 30 minut ciasto rozciągamy na formie do tarty (można rozwałkować) i smarujemy tudzież wysypujemy (zależy jak dużo masła wchłonęły ciastka) masą ciastkową. Na wierzchu ciasno układamy jabłka.
Pieczemy 25-30 min. w temp. 225 st.
Po upieczeniu tartę potrzymac w piecu, a następnie posmarować ją podgrzaną konfiturą i posypać posiekanymi migdałami.
Smacznego! (uwaga, niebezpiecznie pyszne)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: imbirowa kruszonka
Komentarze