Składniki:
- mięso mielone [500 g] (polecam wieprzowe lub drobiowe (na farsz))
- cebula biała [1 szt.] (do farszu)
- marchew [1 szt.] (duża (do farszu))
- bulion [300 ml] (do farszu)
- majeranek [1 łyżeczka] (do farszu)
- sól [1 łyżeczka] (do farszu)
- pieprz (wg.smaku (do farszu))
- boczek [200 g] (na okrasę)
- cebula [1 szt.] (na okrasę)
- olej słonecznikowy (do smażenia)
- mąka pszenna [500 g] (na ciasto)
- żółtko z jajka [1 szt.] (do ciasta)
- mleko [1 szklanka] (na ciasto)
- woda [1 szklanka]
Przygotowanie:
Przepis na ciasto pochodzi od Pani Jadzi, aby nie było że ja jestem autorką ;)
CIASTO NA PIEROGI:
Mąkę wsypuję do miski.
Dodaję żółtko.
Dodaję mleko i letnią wodę.
Całość mieszam ręką,aż powstanie sprężysta kula ciasta.
* jeżeli będzie ciasto za rzadkie dodajemy po trochu mąki.
* jeżeli wyjdzie nam za gęste to dodaję ciut mleka lub wody.
Wszystko zależy na jaką mąkę trafimy :D
FARSZ DO PIEROGÓW:
Cebulkę drobno kroję.
Na patelni rozgrzewam olej.
Podsmażam cebulkę.
Jak się zeszkli to dodaję mięso.
Mieszam wysztko i czekam,aż mięso się podsmaży.
Solę i pieprzę do smaku.
*Ja osobiście daję zawsze 1 łyżeczkę płaską soli na 500g mięsa mielonego.
Marchew obieram i ścieram na tarce z grubymi oczkami.Dodaję do mięsa.
Dolewam 300 ml bulionu (może być z kostki np.warzywny).
Mieszam całość i doprawiam na końcu majerankiem.
* jak ktoś nie lubie to nie musi dawać.
I teraz może to kogoś zaskoczy,ale całość blenduję na papkę :)
Ciasto na pierogi wałuję na posypanej mąką stolnicy.Wałkuję dość cienko.
Jeżeli chce mi się bawić to robię pierogi w takim sprzęciku,a jak nie to szklanką standardowo wycinam kółka i nakładam farsz.
Zlepiam palcami,lub dociskam widelcem jak jest konieczność.
* mnie wychodzi ok. 40/45 pierogów.
Wszystko zależy od grubości ciasta i wyciętych kółek.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie (wrzącej już) i czekam aż wypłyną,daję wtedy im jeszcze jakieś 2-3 min.
Można dać też cit oleju aby się nie zlepiały.
OKRASA:
No ja to tak bynajmniej nazywam :)
Boczek podsmażam na patelni.Jak się wytopi to dodaję cebulkę drobno pokrojoną.
Taką okrasą posypuję pierogi i podaję.
Mój mąż uwielbia,synek jeszcze bardziej no i ja też nie pogardzę ;P
* całość przygotowania to ok.60 min,bo zabawa z ciastem i farszem.
* zaznaczyłam 30 porcji,bo nie dało rady więcej :(
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pierogi jogurtowe z nadzieniem serowym
Komentarze
Miała być WODA !!! 1/4 szklanki
z nori też może być ciekawie :P - może właśnie przez przypadek wynalazłaś nowe rewolucyjne danie
tylko czy ktoś odważy się przetestować ;-)