Naleśniki grubasy na szybko
autor: anka_bunio,
kategoria: naleśniki , dodano:
2010-10-05
Składniki:
- jajka [1 szt.]
- maślanka [1 szt.] (tj. 400 g u mnie)
- mąka żytnia [1 szklanka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (płaska (niekoniecznie))
- oliwa z oliwek [2 łyżki]
- mąka pełnoziarnista [0.5 szklanki]
Przygotowanie:
Podaję tutaj przepis na specyficzne naleśniki - nienaleśniki :) Są grube, puchate, elastyczne i fajnie je można faszerować.
Wszystkie podane wyżej składniki wlać lub wsypać do miksera i zmiksować przez ok. minutę na gładkie ciasto. Powinno wyjść gęste o "przyjemnej dla oka" konsystencji. Na małej patelni teflonowej bez tłuszczu smażyć kolejno naleśniki na biszkoptowo-złoty kolor. Jeden naleśnik powinien miec ok. 0,5 cm grubości, ja wykładałam najcieńszy, jaki się dało.
Po usmażeniu faszerujemy treścią najlepiej mięsną lub rybną. Wegetarianom polecam grzybki. Podajemy z surówką.
NA SŁODKO: do ciasta dodać 1,5 łyżeczki cukru pudru bądź cukru waniliowego.
To zmodyfikowana wersja przepisu na Smacznym.
Polecany film:
Naleśniki ze szpinakiem
Komentarze