Kruche Serduszka Kmee
Składniki:
- masło [100 g] ((trochę mniej niż pół kostki))
- jajka [1 szt.]
- żółtko z jajka [1 szt.] ((do ciasta))
- białko z jajka [1 szt.] ((do smarowania))
- śmietana [2 łyżki] ((może 3))
- cukier [0.5 szklanki]
- mąka pszenna [2 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
Przygotowanie:
Kruche Serduszka Kmee - to kruche ciasteczka waniliowe posypane z cukrem.
Gniotu, gniotu:
Mieszamy sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) do tego dodajemy posiekane masło, 1 jajko + 1 żółtko oraz 2 łyżki śmietany.
Zagniatamy aż ciasto przestanie kleić* się do rąk :)
Wstawiamy do lodówki na 30min.
Wycinanki, układanki:
Następnie wałkujemy ciasto tak gdzieś na ok 3 mm grubości, oczywiście jeśli chcecie może być grubiej albo cieniej.
Mała rada dla tych z nas, które mają mało wyposażone kuchnie - do wałkowania można użyć szklanki i blatu :)
Wycinamy serduszka czy inne słodkie kształty, układamy na blachę posypaną mąką, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
O jejka .. upiekły się ;)
Do pieca wstawiamy na ok 15-20 min w temp 180-200stC.
SMACZNEGO!!!!
ps.*Jeśli macie problem z osiągnięciem ciasta konsystencji plasteliny to w razie potrzeby: - gdy jest za rzadkie to można dosypać mąki a jeśli za gęste to dodać ciut śmietany.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa pomidorowa na mleku kokosowym
Komentarze
no palce lizać, tylko nie wiem czy cukier powinien zrobić taką... no nie wiem jak to opisać, ale się rozpuścił i nie widać kryształków tylko jest rozpuszczony
Co do cukru.. wszystko zależy od kryształków.. jak są duże, to aż tak się nie rozpuszcza, niemniej temperatura zawsze ma na niego wpływ. Na pewno nie będzie taki jak na ciasteczkach ze sklepu, bo tam nakładany jest na zimno, po wypieku