Składniki:
- groch [350 g] (oczywiście groch łuskany)
- marchew [2 szt.] (średnie)
- seler [0.25 główki]
- ziemniaki [6 szt.] (średnie)
- cebula biała [1 szt.]
- majeranek (ilość wg.gustu)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- czosnek [2 ząbki] (niekoniecznie)
- liście laurowe [1 szt.]
- ziele angielskie [2 szt.]
- żeberka [400 g] (wędzone, może być trochę mniej lub więcej jak kto woli)
- pietruszka [1 szt.] (średnia, w korzeniu)
Przygotowanie:
Do sporego garnka wkładam umyte żeberka, liść laurowy i ziele angielskie.
Chwilę gotuję i dodaję opłukany groch.
W takim składzie zostawiam chwilę na ogniu i czekam aż groch zacznie się zmieniać "puchnąć".
Warzywa kroję w kostkę i dodaje wszystkie oprócz ziemniaków.
Doprawiam solą i pieprzem.
Cebulkę drobno kroję i podduszam na maśle/margarynie aż się zeszkli.
Dodaję do zupy.
Dodaję ziemniaki na jakieś 25 min przed końcem gotowania.
Doprawiam majerankiem (ja daję sporo) i wyciskam czosnek z 2 ząbków (jednak to nie jest konieczne)
W razie konieczności doprawiam jeszcze czym trzeba,a jak zupka jest za gęsta to dodaję wody.
* Miłośnicy kostek smakowych mogą dodać kostkę o smaku boczku
* zaznaczyłam czas 80 min,ale to wszystko zależy od grochu
* ilość porcji to już zależy od nas :)
Mam nadzieję, że tym razem wszystko ładnie się zapisze :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz czerwony
Komentarze
Moczę jedynie fasolę na fasolkę po bretońsku lub zupę fasolową.
Fasola podczas np.całonocnego moczenia pęcznieje