Puszyste muffinki z owocami
autor: Asienka187,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2010-10-08
Składniki:
- mąka [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- cukier puder [1 szklanka]
- jogurt naturalny [1 szklanka]
- jajka [2 szt.]
- cukier waniliowy [1 op.]
- olej (1/3 szklanki)
- owoce sezonowe [1 szklanka] (maliny, jezyny, borówki itp)
Przygotowanie:
Ustawiamy piekarnik na temp 180 st C.
Bierzemy dwie miski.
W 1. misce wymieszać suche składniki.
W 2. misce zmiksować jogurt, jajka, olej.
Połaczyć z suchymi składnikami (nie miksować, wymieszać łyżką).
Dodać owocę
Wypełnić masą formę mufinkową i piec ok. 25-30 minut. Należy pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, ponieważ czasem maliny puszczają dużo soku i czas pieczenia może się wydłużyć.
Babeczki są miękkie, leciutkie i mogą stać nawet 2-3 dni, ale to jest raczej nie realne, bo szybko znikają :)
Przepis znalazłam dawno temu na jakimś forum kulinarnym. Niestety nie pamiętam gdzie.
Polecany film:
Muffiny reniferki FB
Komentarze