Składniki:
- marchew [2 szt.] (średnia)
- pietruszka [1 szt.] (średnia,korzeń)
- seler [0.25 główki] (1/4 główki)
- jajka [3 szt.] (średnie,na twardo)
- jabłka [1 szt.] (średnie)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- musztarda [1 łyżeczka] (ja daje Dijon)
- majonez (ilość wg uznania)
- ziemniaki [3 szt.] (średnie)
- ogórek kiszony [3 szt.] (średnie)
- groszek konserwowy [1 op.] (puszka)
Przygotowanie:
Marchew,pietruszkę,seler gotujemy (Najlepiej w bulionie) do miękkości i kroimy w miarę drobno,albo tak jak nam pasuje.
* ja zazwyczaj warzywa daję z rosołu do sałatki :)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Wrzucamy do zimnej wody i obieramy ze skórki.
Kroimy w kostkę i dorzucamy do pokrojonych już warzywek.
Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do warzyw.
Jabłko obieramy i dodajemy do warzyw.
Ogórki kroimy i dodajemy do warzyw.
* z ogórasami trzeba uważać!! Bo wszystko zależy jak będą nasiąknięte.Lepiej dać mnie i dokroić później,niż od razu za dużo.
Ja daję 3 średnie i wystarczą w zupełności.
* jak ktoś chce może je też obrać przed pokrojeniem,wtedy ich smak jest łagodniejszy.
Groszek odcedzamy i wrzucamy do warzyw.
Przyprawiamy solą i pieprzem i musztardą.
Dodajemy majonez (jaki kto lubi) i mieszamy całość.
Wsadzamy do lodówki na kilka godzinek,aby się przegryzło.
Mam nadzieję,że o niczym nie zpaomniałam i że wszystko elegancko się zapisze.
Za ewentualne literówki przepraszam,ale moje bobo nie dało spać mi w nocy i literki mi skaczą przed oczami :?
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki
Komentarze
Muszę spróbować co tracę i następnym razem wkroić pietruszkę i seler.
Ja dodaję jeszcze cebulę drobno posiekaną.
Jednak jak lubisz taki cebulowy dodatek to por możesz dać spokojnie
A por akurat jest u mnie zawsze dodawany.
Podoba mi się sposób podania!