Chrupiąca zapiekanka Gratin z cukini
Składniki:
- cukinia [1 szt.]
- pomidory [2 szt.]
- pieczarki [2 szklanki]
- ser mozzarella [1 szklanka]
- cebula [2 szt.]
- czosnek [3 ząbki]
- bułka tarta [4 łyżki]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Gdy do przyrządzenia zapiekanki gratin wybierzemy bakłażan, lepiej jest go najpierw posolić, polać kilkoma kroplami oliwy i zapiekać przez 20 minut. Z cukinią jest o wiele prościej, choć i tę najlepiej podsmażyć, by była bardziej miękka.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni wraz z ziołami, cukinią i pokrojonymi na plasterki pieczarkami i posiekanymi ząbkami czosnku. Cukinię, czosnek, cebulę, pomidory i grzyby układamy naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przykrywamy odrobiną startego sera. Wierzch zapiekanki dekorujemy bułką tartą (wcześniej lekko podsmażoną na oliwie) oraz serem żółtym.
Poszczególne warstwy możecie przesypać ulubionymi przyprawami.
Zapiekankę z cukinii zapiekamy w temperaturze 200°C aż do jej zarumienienia się.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka z bakłażana
Komentarze
Daję 4* za nie do końca dla mnie jasny przepis.Ale w smaku bardzo dobra.