Prosta pizza, która zawsze się udaje
Składniki:
- mąka [2.5 szklanki]
- mleko [0.75 szklanki]
- drożdże [1.5 łyżki]
- cukier [2 łyżeczki]
- olej [2 łyżki]
- sól (do smaku)
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
Do mąki(2 1/2 szkl) dodać
rozkruszone drożdże(1 1/2 łyżki),
ciepłe mleko(3/4 szkl(nie gorące!)
cukier(2 łyżecki),
sól(do smaku),
jajo(1 szt) oraz
olej(2 łyżki).
Zagnieść i wyrobić dobrze ciasto.Rozwałkować ciasto na prostokąt wielkości blachy i grubości 1/2 cm.Na posmarowaną olejem blachę wyłożyć ciasto,uważając aby równomiernie wypełnione były ciastem zarówno boki jak i rogi blachy.
Dodatki wg. uznania ja dodaję:
- pieczarki (wcześniej duszone )
- paprykę czerwoną(również duszoną razem z pieczarkami)
- kiełbaskę i/lub szynkę
- oregano i/lub zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy
- dużo stratego żółtego sera
Piec ok 20 min w temp. 170 st.(Ale uwaga każda z nas ma inny piekarnik ja piekę ok 5-10 min w temp. 150 st.
Można ją przechowywać w lodówce i upiec zaraz przed podaniem.
Życę smacznego
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: domowa pizza margherita
Komentarze