śledzie w sosie koperkowym
autor: aleksaa,
kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-10-16
Składniki:
- filety śledziowe [8 szt.]
- mleko
- musztarda [2 łyżki] (łagodna)
- ocet winny [1 łyżeczka]
- śmietana [4 łyżki] (np 12%)
- ogórek konserwowy [3 szt.] (średniej wielkości)
- żółtko z jajka [1 szt.]
- koperek [1 pęczek]
- sól
- pieprz
- olej [2 łyżki]
Przygotowanie:
Kupuję śledzie na rynku w słonej zalewie, z takich filetów przed obróbką należy ściągnąć skórkę. Można użyć również śledzi z opakowań :)
Śledzie wrzucić do jakiegoś pojemniczka, zalać mlekiem i odstawić na 1h.
Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem winnym, solą (daję 0,5 łyżeczki) oraz pieprzem (daję 1/3 łyżeczki). Cały czas ubijając dodawać olej oraz śmietanę.
Ogórki należy pokroić w drobną kostkę, koperek umyć i posiekać, całość dodać do sosu.
Śledzie odlać, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z sosem, zamknąć w pojemniku i zostawić w lodówce na pare godzin. Najlepsze są na drugi dzień :)
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze
Aha, zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, np. 0%, też się uda