Rozkosz lat dziecinnych
Składniki:
- kasza jaglana [0.5 szklanki]
- żurawina [0.333 szklanki] (suszona)
- rodzynki (do uzupełnienia 1/2 szklanki)
- masło [0.5 łyżki]
- miód [0.5 łyżki]
Przygotowanie:
To danie zawsze przypomina mi dzieciństwo, chociaż wtedy go nie jadłam. Ma ten specyficzny, sentymentalny smak potrawy pochodzącej ze stołówki albo baru mlecznego. Dobra propozycja dla dzieci, bo żurawina jest zdrowa, a kasza jaglana smaczna, niskokaloryczna i tania. Po prostu uwielbiam!
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu tj. ok. 20 min (u mnie zawsze mniej, ok.15, aż do wchłonięcia wody) na małym ogniu. Od czasu do czasu warto przemieszać, żeby nie przywierała od spodu.
1/2 objętości szklanki zapełnić żurawiną, do połowy dosypać rodzynki. Ja tym razem użyłam więcej, bo choć ich nie lubię, tutaj są zawsze pyszne.
Ugotowaną kaszę przemieszać z suszonymi owocami, dodać pół łyżki masła i miodu, przełożyć do odpowiedniego naczynia i wstawić do pieca rozgrzanego do temp. 200 st.C. Ja zwykle piekę ok. 15-20 min.
Smacznego!
Polecany film:
Jak wygląda jadłospis w diecie Dukana?
Komentarze