Składniki:
- kapusta pekińska (jest to główny składnik sałatki)
- filet z kurczaka (0,7 kg)
- przyprawa do gyrosa [1 op.] (osobiście preferuje przyprawę do kebaba)
- kukurydza konserwowa (jesli lubisz kukurydze mozna dac nawet 2 puszki)
- cebula czerwona [3 ] (można użyć zwykłej cebuli)
- keczup
- jogurt grecki (duży)
- majonez
- czosnek
- sól
- ogórek konserwowy [1 l] (nie polecam kiszonych)
Przygotowanie:
Można przygotować tą sałatkę w formie warstwowej lub zmieszanej (mój typ ;) )
Całym sekretem tej sałatki jest przepyszny sos - dlatego postanowiłam dodać swój przepis :)
Przygotowanie sosu:
3-4 ząbki (w zależności od upodobań i ostrości jaką chcemy osiągnąć) czosnku przecisnąć przez przeciskarkę
W misce mieszamy: jogurt grecki, majonez (4 łyżki) przeciśnięty czosnek następnie doprawiamy solom i pieprzem do smaku, opcjonalnie do sosu można dodać koperek lub zioła prowansalskie.
przygotowanie sałatki:
mięso kroimy w niewielkie kawałki i zasypujemy przyprawą (możemy zrobić to dzień wcześniej i włożyć do lodówki) i smażymy na oliwie - przed dodaniem do sałatki kurczak powinien być wystudzony
jeśli wykonujemy wersję warstwową to kolejne warstwy sałatki powinny przedstawiać się następująco:
1. pół pokrojonej kapusty pekińskiej
2. usmażone mięso
3. pokrojona cebula
4. pokrojone ogórki konserwowe
5. odsączona kukurydza z puszki
6. ketchup
7. druga polowa kapusty pekińskiej
opcjonalnie do sałatki można dodać jeszcze czerwoną fasolkę z puszki
Sałatkę oczywiście podajemy z sosem - ja odrazu wszystkie składniki mieszam razem z sosem
Smacznego :D
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka na sałacie
Komentarze