Golonka w winie musującym
Składniki:
- golonka wieprzowa [4 szt.]
- wino musujące [1 szt.] (butelka, może też być szampan)
- liście laurowe [3 szt.]
- pieprz czarny [10 szt.] (ziarenek)
- ziele angielskie [5 szt.] (ziarenek)
- rozmaryn (kilka listków)
- śmietana [3 łyżki]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Golonki włożyć do garnka, zalać szampanem (winem musującym) – tak, by były nim przykryte, dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Wyjąć golonki. Do szampana dodać śmietanę. Podać na talerzach, z sosem i bagietką.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem
Komentarze
Ciekawy pomysł na golonkę. Przydałby się jakiś orientacyjny czas gotowania...