cappuccino z wkładką kokosową
Składniki:
- jajka (8 sztuk)
- cukier (1 szklanka + 4 płaskie łyżki)
- mąka pszenna (4 czubate łyżki)
- kakao (4 dkg /ja daje ok. 3-4 łyżek/ )
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- wiórki kokosowe (200 dkg)
- białko z jajka (z 5 sztuk)
- cukier (1 szklanka)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- żółtko z jajka (z 5 sztuk)
- cukier waniliowy (op.16 gram)
- mąka pszenna (3 łyżki)
- budyń (śmietankowy lub waniliowy- 1op. bez cukru)
- mleko (2 szklanki)
- cukier (3/4 szklanki)
- masło (lub margaryna/kasia/ 1 kostka)
- kawa (cappuccino waniliowa, zle może być inny smak 3 dkg)
Przygotowanie:
Cappuccino z wkładką kokosową
z reguly nie lubie kokosu, ale poniewaz zawsze sa odstepstwa od reguly ;) to proponuje wam moja ulubiona wersje cappuccino wlasnie z kokosem !!
biszkopt
bialka ubijam na sztywna piane, dodaje cukier, nastepnie zoltka a na koniec przesiewam przez sito make, kakao i proszek do pieczenia (wymieszane razem). Biszkopt pieke ok 30-40 min. w temp. ok 160-180C.
wkladka kokosowa
bialka ubijam, dodaje cukier, wiorki kokosowe i proszek do pieczenia. Pieke w temp.ok 160-180C na zloty kolor (20-30min.)
masa
mleko, cukier, cukier waniliowy, budyn, make i zoltka mieszam razem i gotuje budyn. Odstawiam do ostudzenia. Margaryne ucieram na gladka mase, dodaje stopniowo budyn a na koniac kawe cappuccino.
Biszkopt przekrawam na dwie czesci i...
...ciasto ciemne-krem-wkladka kokosowa-krem-ciasto ciemne...na wierzch co kto lubi, czekolada lub nawet sam cukier puder.
Podana ilosc skladnikow przeznaczona jest na blache ok 30x40cm.
Ja dzis upieklam na okraglej 26cm (zmniejszajac oczywiscie odpowiednio ilosc skladnikow) i gdy patrze to mysle, ze jest to ciekawa wersja tortu ;)
Uzylam kawy o smaku czekoladowym, bo taka akurat mialam pod reka ;)
W czasie przygotowania - odliczam pieczenie.
Ilosc porcji wiadomo-jak sie podzieli ;)
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami
Komentarze
biszkopt:
jajka (8 sztuk) cukier (1 szklanka + 4 płaskie łyżki) mąka pszenna (4 czubate łyżki) kakao (4 dkg /ja daje ok. 3-4 łyżek/ ) proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
wkladka kokosowa:
wiórki kokosowe (200 dkg) białko z jajka (z 5 sztuk) cukier (1 szklanka) proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
masa:
żółtko z jajka (z 5 sztuk) cukier waniliowy (op.16 gram) mąka pszenna (3 łyżki) budyń (śmietankowy lub waniliowy- 1op. bez cukru) mleko (2 szklanki) cukier (3/4 szklanki) masło (lub margaryna/kasia/ 1 kostka) kawa (cappuccino waniliowa, ale może być inny smak 3 dkg)
reszta jak opisalam w przepisie, jeszcze raz sorki za te niejasnosci, wyprobuj koniecznie i smacznego
ciesze sie, ze ci smakowalo, czy czasochlonne? no chwile to zajmuje, ale nie przesadzajmy
doprawdy nie mam pojecia czemu opadl ci biszkopt ;(( mi sie to nie zdarza, sprobuj wersji rzucania o podloge, moze pomoze
robię to ciasto od kilku dobrych lat i jest naprawdę rewelacyjne... u mnie jednak jest mała różnica w pieczeniu biszkoptu:
- do biszkoptu daję 1 szklankę mąki (a nie 4 łyżki),
- biszkopt robię z 7 jajek (a nie z 8)
- 3 płaskie łyżki kakao
- ok 1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pr do pieczenia
Natomiast do MASY dodaję na sam koniec ALKOHOL - 50 ml spirytusu, lub ok.100 ml wódki i - masa jest przepyszna!!!!! i nie wyobrażam sobie innej masy
że też ja sama wcześniej na to nie wpadłam
muszę tylko znaleźć szybko jakąś okazję żeby go zrobić