Bułeczki piękności
Składniki:
- olej arachidowy [2 łyżki]
- siemię lniane [0.667 szklanki] (drobno zmielone/ zmiksowane; a szklanka 120g-owa, taka przezroczysta bez uszka, mniejsza niż tradycyjna )
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- woda (nieco ponad pół szklanki)
- drożdże [1 łyżeczka] (troszkę więcej; suche)
- miód [3 łyżki]
- mleko [1.25 szklanki]
- mąka pełnoziarnista [0.667 szklanki] (pszenna)
Przygotowanie:
Piękności dlatego, że takie właściwości na podobno siemię lniane. Czy to prawda, hm, przekonam się z czasem:)
Przepisem zainspirowałam się tutaj i peany kieruję w stronę autorki:
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/buleczki-z-siemieniem-lnianym-1/
Moje jednak wyglądają inaczej, a poza tym chciałam się z wami podzielić łatwiejszą wersją - bo z przeliczeniem na szklanki.
Wymieszać składniki płynne: jajko, olej, wodę, miód i mleko. W osobnym naczyniu umieścić rozdrobnione siemię, obie mąki i drożdże; wymieszać.
Składniki płynne (wymieszane!) przelać do suchych, zagnieść ciasto (ja miałam bardzo rzadkie, więc tylko dobrze mieszałam kilka minut) - wg przepisu 10 min. Ja nie miałam tej możliwości, ciasto wyszło mi dość rzadkie, jak już wspomniałam.
Odstawić w ciepłe miejsce na 45 min.
Zagnieść ponownie (kilka minut) i odstawić na 45 min.
Z ciasta uformować kulki (niestety moje się "rozlały po formie", bo mało je formowałam i dlatego wyszły mi bardziej placuszkowato-chlebowate), umieścić na posmarowanej blasze, przykryć (może być folią, może być czym innym) i odstawić na 50 min. w temp. pokojową. Piec 45 min. w temp. 200 st. (uwaga! w pierwotnym przepisie było tylko 20 - radzę obserwować bułki, bo ja mam stary piec).
Wychodzą bardzo smaczne, u mnie 9 sztuk, ale jedna większa.
Polecany film:
Rogaliki z ciasta francuskiego z Nutellą
Komentarze
Nawet część, w której ciasto się nie dopiekło, było całkowicie zjadliwa. Zainspirowały mnie do stałego znajdywania dobrego pieczywa