Piersi z kurczaka pod majonezową kołderką z dodatkami
Składniki:
- filet z kurczaka [3 szt.] (piersi)
- przyprawa do kurczaka (do opruszenia mięsa)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- pieczarki [4 szt.] (może być i 5 w zależności od wielkości)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- majonez
- ser (do starcia)
Przygotowanie:
Filety (piersi) myjemy,usuwamy błonki i przekrajamy w zdłuż na pół. Tak, aby uzyskać z 1 szt, 2 płaty.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Mięsko posypujemy przyprawą do kurczaka, odrobinką soli i pieprzu.
Mięsko smarujemy majonezem.
Na mięsko ukłdamy w rządku cebulę i pieczarki na zmianę.
Jak ktoś chce może najpierw położyć cebulę, a potem pieczarki lub na odwrót.
Na sam koniec posypujemy serem startym.
Wkładamy mięsko do nagrzanego piekarnika do 180C termoobieg i pieczemy ok 30 min.
Radzę sprawdzać czy mięsko jest już gotowe, bo każdy piekarnik jest inny :D
SMACZNEGO !
Polecany film:
Poznaj 5 możliwych przyczyn bólu piersi!
Komentarze
Rodzaj majonezu nie ma znaczenia.Może być ze słoika lub wyciskany z butelki.Osobiście polecam Winniary.
A grubość majonezu nie ma znaczenia,bo mam w przepisach danie http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1500 wtedy ładuję baaardzo dużo majo i nie wytrąca się woda.Danie jednak jest mega kaloryczne,ale za to pyszne !!