Zapiekanka z kurczaka
Składniki:
- pierś kurczaka (jeden podwójny filet (dość duży))
- pieczarki (kilka dużych sztuk)
- cebula [2 szt.]
- ser żółty (starty do posypania)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Bardzo prosta zapiekanka, powyższe ilości robią na dwie - trzy osoby.
Filet z kurczaka rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy według uznania. Ja poza solą i pieprzem daję jeszcze coś ostrego :)
Na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiając do smaku.
W niewielkim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem wykładamy warstwę z piersi z kurczaka, na to pieczarki z cebulą i znowu kurczaka (i tak aż skończą nam się składniki. Nie polecam za wysokiej zapiekanki, bo ciężko się potem kroi i je.
Ostatnią warstwą powinien być kurczak. Całość posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180) na godzinę. Naczynia nie przykrywać, bo będzie za wilgotna zapiekanka.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Komentarze