Szarlotka sypana
Składniki:
- mąka [1 szklanka]
- kasza manna [1 szklanka]
- cukier [1 szklanka]
- jabłka [1.5 kg]
- cynamon [1 łyżka]
- proszek do pieczenia [1 łyżka] (czubata)
- masło [20 g]
- tłuszcz [1 łyżka] (do wysmarowania formy)
Przygotowanie:
Mieszamy ze sobą suche składniki (kasza manna, cukier, proszek do pieczenia i mąka). Dzielimy na 3 części.
Jabłka (najlepiej antonówki) obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy kaszą manną.
Na dnie tortownicy sypiemy pierwszą część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek, osypujemy częścią cynamonu. Następnie część sypkich składników, znowu jabłka z cynamonem i na to trzecią część sypkich składników.
Na górną warstwę sypkich składników równomiernie układamy wiórki z masła, tak aby przykryć całość (sypkie składniki nie powinny spod niego prześwitywać).
nasze ciast wkładamy do nagrzanego piekarnika na 45 min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Nasza szarlotka najsmaczniejsza jest na ciepło z lodami.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie
Komentarze
http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1586