Czekoladowe babeczki
autor: emciak,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2010-10-26
Składniki:
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- mąka tortowa [250 g]
- cukier [150 g]
- jajka [1 szt.]
- aromat waniliowy do ciast
- mleko [225 ml]
- masło [50 g]
- czekolada gorzka [1 op.]
- kakao [2 łyżki]
Przygotowanie:
Czekoladę pokroić na nieduże (ale nie malutkie) kawałki. Masło roztopić w rondelku, odstawić do ostudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem (można dodatkowo przesiać je przez sito). Dodać cukier, jajko, mleko oraz kilka kropel aromatu, wszystko wymieszać. Dodać masło oraz mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wsypać 2 łyżki kakao, dodać kawałki czekolady. Ciasto porozlewać do foremek do babeczek. Muffiny piec w temperaturze 200 stopni (180, jeżeli posiadasz piekarnik z termoobiegiem) około 15 minut. Po upieczeniu odczekać około 5-10 minut z otwarciem piekarnika, ponieważ mogą 'sflaczeć'. :) Po wyjęciu babeczki można posypać cukrem pudrem lub zrobić do nich lukier, ale są równie dobre bez tego.
Smacznego!
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze