Zupa krem z kalafiora
autor: hawea,
kategoria: zupy kremy , dodano:
2010-10-27
Składniki:
- kalafior [1 główka]
- bulion drobiowy [1.5 ml]
- cebula biała [1 szt.]
- sól
- pieprz
- śmietana [2 łyżki]
Przygotowanie:
Gotujemy bulion ( ja ugotowałam mięsny).
Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. Kilka najładniejszych różyczek zostawiamy do dekoracji.
Na oliwie podsmażamy jedną cebulę.
Odcedzamy kalafior, zalewamy 1 litrem bulionu, dodajemy podsmażoną cebulę. Miksujemy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą ( można dodać troszkę Vegety, jak ktoś lubi), dodajemy trochę śmietanki rozrobionej z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy.
Pycha! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty
Komentarze
Ps. Ja dodałam na koniec troszkę koperku i oczywiście grzaneczki