Ciasto DYNIOWO-KOKOSOWE
Składniki:
- dynia [500 g] (500g obranej dyni bez pestek ;) najlepiej zmiksować blenderem opcjonalnie można zetrzeć na tarce jak ziemniaki na placki blenderem szybciej)
- mąka pszenna [500 g]
- wiórki kokosowe [200 g] (uprazone na złoty kolor na patelni teflonowej)
- cukier [400 g]
- cukier waniliowy [2 op.] (te małe ok 15-16g)
- proszek do pieczenia [1 op.] (te na 0,5 kg maki ok 15g jak macie duże i nie macie wagi to jest to duża czubata łyżka)
- przyprawa do pierników [1 łyżeczka]
- jajka [3 szt.]
- olej [200 ml]
Przygotowanie:
Nigdy nie jadłam ciasta Dyniowego, ale że sezon Dyniowy dawno rozpoczety a mój synek domagał się ciasta...postanowiłam zrobić wariację DYNIOWĄ.
Dynie obraną bez pestek zmiksować najlepiej w blenderze, jakdynia będzie bardzo wodnista mozecie nieco tej dyniowej wody odlać ale nie jest to konieczne.
Na patelni teflonowej uprażyć na złoto paczkę 200g wiórek...mieszając ...
Jajka całe zmiksować odrobiną soli potem dodać cukier, cukier waniliowy ...wyjdzie gęsty rodzaj koglumoglu ...dodać olej zmiksowac.
Wymieszac razem wiorki kokosowe, make i proszek do pieczenia i dodawac łyzka do masy dyniowej caly czas miksujac.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 °C ok 60 min. (zalezne od piekarnika) do suchego patyczka.
Po ostygnięciu ciasto mozna posypać cukrem pudrem/polać polewą czy lukrem.
ja ograniczyłam siedo cukru pudru bo wg mnie ciasto i tak jest słodkie.
Ponoć najlepiej smakuje jak pobędzie w lodówce ...ale mi chyba nie będzie dane tego sprawdzić bo zniknie :)))
Ciasta starcza na dużą blache ew. na 2 małe keksówki.
SMACZNEGO
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: placek z truskawkami
Komentarze
Zrobiłam 3 godz temu i już nie ma jednej keksówki
Ale polecam jednak odjąć trochę cukru- ja jak zobaczyłam tę michę cukru, to odjęłam 50g. I wyszło akurat.
Poza tym fajne ciasto